Мъж на 35 години от Мароко, арестуван у нас, е бил

...
Мъж на 35 години от Мароко, арестуван у нас, е бил
Коментари Харесай

Заловен у нас мароканец е бил свързан с Ислямска държава

Мъж на 35 години от Мароко, задържан у нас, е бил едно от доверените лица в " Ислямска страна ". Това уточни в предаването " Тази заран " на bTV вътрешният министър Валентин Радев.

Вече е получена молба от мароканското държавно управление за екстрадиция на мъжа. По думите на Радев мароканските управляващи са уведомили Министерство на вътрешните работи, че той е рисков и е имал специфични познания.

Мъжът е бил арестуван още на 13 януари на територията на България. Граничните чиновници са открили, че влиза дружно с още 26 сирийски граждани нелегално през границата на България. При проверки е открито, че носените от него 5 разнообразни документа за идентичност са фалшифицирани, сподели пред bTV представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че лицето се търси за тероризъм. През цялото време мъжът се е намирал в закрит вид общежитие за бежанци, тъй че е останал в България, добави тя.

Арнаудова акцентира, че през вчерашния ден пред съда мароканецът е декларирал, че не желае и не дава единодушие за облекчена процедура по връщането му, само че по едно и също време с това не е подал и заявление още на 13 януари за приемане на статут. " Очевидно желанието му не е да остане в България. Вероятно съгласно нас е имал желание да се насочи към Западна Европа ", сподели представителят на основния прокурор.

Тя означи, че всички 26 лица, с които той е влезнал у нас, са родственици между тях – това са фамилии дружно с техните деца. 27-ият член се присъединил към тях. Имал е дори и испански паспрот с фалшифицирани данни. Негови съратници са свидетелствали в мароканския съд, че е значим член на групата, извънредно добре квалифициран с боравене с огнестрелни оръжия и муниции, носел е и колан за самовзривяване.

Мароканецът ще бъде в българския следствен арест досега, в който българският съд разпореди връщането му, с цел да бъде съден в Мароко, сподели още Румяна Арнаудова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР